Appeltaartje

met amandelspijs, saus van steranijs, vanilleijs.

Voor het taartje hebben we korstdeeg nodig en 12 Jonagoldappels.

We beginnen met het maken van de frangipane.

Frangipane
600 gram amandelspijs, 150 gram boter, 4 eieren, 60 gram bloem
Voor het appeltaartje gebruiken we bladerdeeg. We snijden uit het bladerdeeg ronde vormen met een diameter van 10 cm. Dit rollen we een klein beetje uit en prikken we met een vork zodat het niet kan rijzen. Spuit vanuit het midden een dunne spiraal frangipane op het deeg. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd dunne plakken op de snijmachine en leg deze dakpansgewijs op de frangipane. Bestrooi de taartjes met wat kaneelsuiker en bak ze af op 170 graden gedurende 12 min.

Steranijssaus
1 liter melk, 300 gram suiker, 1 vanillestokje, 3 stuks steranijs, 10 eidooiers
Kook de melk met suiker, vanille en steranijs. Haal van het vuur en laat een half uur trekken.
Breng weer aan de kook en giet op de dooiers. Gaar het geheel op zacht vuur.

Vanille-ijscompositie
750 gram room, 250 gram melk, 275 gram suiker, 8 eidooiers, 75 gram glucose, 1 vanillestokje
Breng de room, melk, glucose, vanille en helft van de suiker aan de kook. Klop de andere helft van de suiker met de dooiers tot een witte massa ontstaat. Giet de kokende massa op het dooiermengsel en maak dit gaar. Zeef de compositie en koel deze zo snel mogelijk terug. Schep de massa in de ijsmachine en draai op.

© Daan Kookt 2014