Wie staat er achter het fornuis?

‘Daan kookt’, is het bedrijf van Daan Schouten.

Een greep uit zijn ervaring: Elf jaar lang was hij chefkok en eigenaar van restaurant De Rooise Boerderij, in het Brabantse Sint-Oedenrode. Een veelzijdig bedrijf dat altijd goed presteerde en vermeldingen kreeg in culinaire gidsen, waaronder: Lekker, Michelin en Gault Millau.
Daarna wilde hij zijn vakkennis verdiepen. Zo kookte hij onder meer bij het Rotterdamse toprestaurant De Zwethheul (in het bezit van twee Michelinsterren) ‘Geen pretenties, gewoon verdraaid goed’ staat er op de site van de Zwethheul. Een oneliner waar daan zich helemaal in kan vinden. Verder vervolmaakte hij zijn kookkunsten ook bij ‘de Wolfslaar’ in Breda. Een met één Michelinster bekroond restaurant op een prachtig landgoed in het zuiden van de Brabantse stad. Vaste waarden daar zijn ‘verfijnde gastronomie’ en ‘oprecht gastheerschap’. Waarden die ook daan natuurlijk hoog in het vaandel heeft.
Daarnaast zijn er nog de kookworkshops bij ‘Nine’ in Amsterdam. Een vernieuwend restaurant, tevens kookstudio, waar onder meer creativiteit en plezier centraal staan.
U begrijpt dat met deze ingrediënten daan kookt garant staat voor heerlijk eten, een heel prettige sfeer en creatieve, soms bijna speelse combinaties die u smakelijk verrassen.

Filosofie

'Over eten moet je niet teveel praten; je moet het gewoon doen!'

Daan Kookt met een bepaalde filosofie. Zelf zegt hij hierover:

"Eten moet gewoon goed zijn en daar ga ik voor. De culinaire waarde is voor mij belangrijk. Daarmee bedoel ik het serveren van 'eigen' gerechten. Geen kant en klare producten, geen geijkte combinaties die je overal op je bord kunt vinden, maar creatieve gerechten met verrassende ingrediënten. Gemaakt met een moderne inslag: dus niet te zwaar. Seizoensgebonden menu's met een eigen gezicht. Waarmee je de gasten verbaast, want hoge restaurantkwaliteit in huiselijke setting heeft vaak een verrassende uitwerking. Misschien moet u het gewoon eens zelf proberen?"

© Daan Kookt 2014